Leseåret 2010 – om konkurranse og leseglede 

2010 er leseåret, det skal i fire år fremover satses fra staten på å få folk til å lese mer. Kampen for bøkene i en verden hvor DVD er blitt billigere enn en pocketbok er ikke enkel. Bokprisingen er høy, og det er mange grunner til det. En av grunnene er den vertikale integreringen mellom forlag og utsalg, en annen er mangelen på konkurranse mellom aktørene, både på forlagssiden og på utsalgssiden. Den store synderen er alikevel folks preferanser. 

De kjente forfatterne har monopol på sine ideer. Hvis jeg liker Jo Nesbø, så hjelper det ikke at Anne Holts bok er billigere. Forfatterne har dermed markedsmakt, det har også forlagene som har disse forfatterne i stallen sin.  

Hvis vi virkelig ønsker billigere bøker må vi større grad være villige til å bytte fra nye bøker til pocketbøker, fra bokkjøp til bibliotek. Markedet for varer som bare selges i Norge er for lite til å forvente ordentlig konkurranse, men noe kan vi da klare.

Utover det vil jeg ønske alle som er involvert i leseåret masse lykke til. Jeg håper flere oppdager den gleden det er å sette seg ned med en bok, om det er Jonathan Franzens Korrigeringer eller Franklin W. Dixons Hardyguttene, om det er Harry Potter eller Freakonomics. Ingen spenning er så god som den i en god bok. 

Husk også at så lenge man leser, spiller det liten rolle om det er tegneserier, magasiner, aviser eller bøker. Alt funker og alt er moro.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.