The European experience – om krig og terrortrusler

Amerikanerne frykter terror i Europa. Ikke bare amerikanerne, og ikke bare i Europa, men de har altså gått ut med reiseadvarsel. Et par europeiske land har fulgt dem, men generelt er europeerne vesentlig mer avslappede enn amerikanerne på terrorisme og trusler om sådan. Britene har ikke det samme forholdet til 7. juli som amerikanerne har til 11. september. Årsaken er enkel, de er så unge og uerfarne, så herlig arrogante og fulle av liv, amerikanerne altså.

I Europa har man i århundrer taklet to ting som amerikanerne har liten eller ingen erfaring med, ukonvensjonelle stridsmetoder, eller terrorisme, og krig mot Islam. Europeerne har kjempet mot irske, tyske, baskiske, korsikanske, algeriske, palestinske, israelske, norske, franske og jugoslaviske frihetskjempere, motstandsmenn, partisanere og terrorister så lenge vi kan huske. Det er en del av folkesjela. Spørsmålet er ikke om noen ønsker å sprenge oss, men hvem som ønsker å sprenge oss nå. I tillegg har det nesten vært non-stop krig i Europa de siste tusen år og vel så det. Amerikanerne hadde sist en krig på egen jord for godt over hundre år siden, og det var mot seg selv.

I tillegg har man siden korstogene hatt et litt anstrengt forhold til Islam i Europa, ja ikke bare Islam, men hele Midtøsten og Nord-Afrika. Kolonitiden gjorde ikke ting bedre akkurat. Amerikanerne var derimot kolonistene som slo tilbake. De var beviset på at man trenger ikke være imperialist for å bli supermakt. De var selvet fyrtårnet for demokrati.

Men, så blir de angrepet. Som den ungdommen de er, skal de ta slå tilbake. Ikke bare mot de som angrep, men de skal vise at ingen slår oss ustraffet. Ingen er tøffere enn oss. De blir paranoide og krever at de europeiske flyplassene, som har jobbet med å forhindre terrorisme så lenge det har vært flytrafikk, skjerper sine tiltak. Europeerne, som ikke gidder å krangle, gjør som de får beskjed om.

Spol frem til i dag, og amerikanerne er igjen nervøse. Kan ikke noen ta tak i amerikanerne og si “dette har vi drevet med i årevis, noen liv tapt er ikke verdens undergang”? Er ikke det viktigste å vise at liberale demokratier nettopp ikke lar seg skremme av terrorister?

2 Replies to “The European experience – om krig og terrortrusler”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.