Matvareprisene er ikke for høye

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert hos Minerva 19. april 2011.

Hvis maten var for dyr i Norge, ville flere valgt billigbutikkene. Matmarkedet trenger ikke mer regulering, men mindre.

Matkjedeutvalget har kommet med sin konklusjon, norske matvarer er for dyre og utvalget for dårlig. I sin rapport skylder de på eierstrukturen i matvareindustrien og ønsker videre regulering av industrien. Utvalget er åpenbart misfornøyd med paraplykjedenes manglende vilje til å drive forretninger slik Stortinget skulle ønske de drev dem.  Dette kommer for eksempel tydelig frem under “Forhandlinger og innovasjon”:

Forbrukerne er prisgitt de valgmuligheter […] som bys frem i dagligvarebutikkene.

Prisnivået på mat blir beskrevet som for høyt, eller i hvert fall “betydelig høyere enn hos våre handelspartnere.” De har en rekke gode argumenter hvorfor det er for høyt, skattesatser, lønnsnivå, toll og så videre, men kommer til konklusjonen at selv kontrollert for disse effektene er prisene for høye i Norge.

Rapporten har fått mye kritikk, kanskje spesielt fra tidligere rektor på Norges varehandelhøyskole, Odd Gisholt. Han prisforskjellene skyldes skatter, avgifter, tollsatser og samvirkeordninger i produsentleddet, mens matvarekjedene gjør alt de kan for å presse prisene ned.

For det første: Utvalget tilgjengelig for norske forbrukere går langt utover det som er tilgjengelig i matvarekjedenes butikker. Det finnes spesialforretninger som slaktere, fiskebutikker, gårdsbutikker og ikke minst den voksende andel av de såkalte innvandrerbutikkene. Alle disse byr på gode alternativer til matkjedene, om man bruker dem.

Deretter, og det er min største kritikk av både rapporten, og av kommentarene den har fått i ettertid: Matvareprisene i Norge er ikke for høye, og jeg kan bevise det. Det er faktisk ganske enkelt.

Man sier ofte at det ikke forekommer fri konkurranse, fordi kravene til fullstendig informasjon ikke er overholdt. Man kjøper en dyrere vare fordi man ikke vet at en billigere finnes. I matvarebransjen stemmer ikke dette. Alle vet at Rema 1000 er billigere enn Meny og ICA, og alle vet at alle vet det. Hvorfor presses da ikke prisene ned på nivået til Rema 1000 hos alle konkurrentene? Fordi de ikke trenger. Nettopp fordi matvarene på Meny og ICA ikke er for dyre.

Tenk selv på når du går og handler på en av de dyre kjedene. Du titter kanskje på prisen og tenker at nettopp disse varene kan du få billigere et annet sted. Nettopp disse varene burde du kjøpt i en butikk som ikke har like bredt utvalg, men som har helt andre priser. Men du gjør det ikke. Det i seg selv er bevis på at varene ikke er for dyre. Hadde de vært det ville en større andel handlet hos billigkjedene, og de dyre kjedene kunne ikke holdt prisene oppe.

Det er altså andre ting enn pris som drar oss inn i butikkene. Det gjør at butikkene kan oppføre seg som monopolister. De har markedsmakt og kan velge å prissette, reklamere, ta ut profitt og velge de optimale mengder å selge basert på profittmål.

Det er allikevel viktig å huske på at selv om maten ikke er for dyr, betyr ikke det at den ikke kan  og bør bli billigere. Den gradvise økningen i markedsandelene til billigkjedene viser at det finnes et ønske om billigere mat.

Som seg hør og bør legger utvalget fram noen forslag som kan løse problematikken i matvarebransjen, oppsummert i en kronikk i Aftenposten. Problemet er bare at forslagene går ut på å regulere de eksisterende aktørene, å tvinge dem til å bli flinkere gjennom nye regler og gjennom nettsider med prissammenligninger. Det foreslås til og med et eget dagligvareombud.

Heller enn å sette i gang med ytterligere regulering og fordyrende prosesser, heller enn å gi mer makt til de eksisterende aktørene gjennom kompliserende regelverk, hva om vi åpner for økt grad av uavhengige aktører? Ved å deregulere landbruket og å redusere eller fjerne tollbarrierer kan vi skape større muligheter for konkurranse mellom norske og utenlandske kjeder i Norge, og ikke minst mellom matkjedene og små uavhengige butikker.

Rapporten er fin lesning med mange gode poenger, men dens konklusjoner om videre regulering er ikke bra. Det vil bare styrke de eksisterende aktørene, og kanskje gjøre at maten faktisk blir for dyr.

Author: Jon

28 thoughts on “Matvareprisene er ikke for høye

 1. Kjøpekraften til de fleste her i landet er såpass god at matvareprisene neppe er for tyngende. Men for de med relativt lave trygder merkes det godt nå prisene på ordinær mat økes. Dette bør regjeringen gjøre noe med ved å legge inn et par tre tusen pr mnd i økning på de laveste trygdesatsene.

 2. Vel, jeg har minstepensjon, og da er maten stort sett “for dyr”, og jeg spår døden for ICA Nær her med svinhøye priser, elendig utvalg, halvråtne grønnsaker til svært høye priser, etc. Det kom en ny Remasjappe like ved, og de har faktisk både gode varer, stort utvalg, hyggelig betjening og akseptable priser. Klart jeg ikke kan handle det jeg vil der,- rent kjøtt av typen som rautet da det gikk på 4 bein, er utelukket. Jeg må snu på kronene. Men jeg har råd til bedre mat og mer grøntfor på Rema. Hva snacks, sjokolade og annet dritt koster i de ulike butikkene, bryr jeg meg lite om, for det er ikke det jeg handler. 🙂

  Det er lett for dem med god inntekt å si at Norge har billig mat. Problemet er bare at veldig mange har lav inntekt, og siden bolig og strøm har blitt fryktelig dyrt (det er nemlig disse to som er blitt for dyre, egentlig) og tar mye større andel av inntekten enn før i tiden. Dermed MÅ maten ha lavest mulig priser for mange i dette landet.

 3. eh, “beviset” ditt tar ikke hensyn til avstand til matbutikken. Jeg sparer en halvtimes gange med tunge poser, evt bensinpenger på å handle i den litt dyrere nærbutikken. Hadde en billigbutikk vært like nærme, hadde jeg selvfølgelig handlet der

 4. Sammenlignet med de fleste land i Europa, er Norge ekstremt dyrt. Tollmur mot EU-mat er nok hovedårsaken, forhindrer at større butikker i utlandet finner bryet verd å forsøke å være i Norge. ICA fikk f.eks. ikke lov å behandle norsk kjøtt for norske butikker i Sverige pga. norsk tollmur. Lidl trakk seg dessverre ut, prisene i alle butikker falt markant og produkter som Firstprice ble lansert mistenkelig samtidig med Lidls forsøk i Norge. Tyskland har vel noen av de laveste prisene i Europa. For tollmurer er det kanskje en fordel om bøndene kan omstille seg til mer luksusnisje/biomat slik at de kan forsvare sin høye kostnad/pris uten tollmur.

 5. Olav Bøhm:
  Ja, kjøpekraften er god i Norge, men det er ikke helt det som viser at prisene ikke er for høye. Jeg er alikevel enig med deg i at de som har minst i Norge kan trenge noe mer. Det er når man halverer momsen for å hjelpe de som har minst man skyter seg selv i foten. Men ikke minst kan vi liberalisere endel for å gjøre varer enda billigere og lettere tilgjengelig for alle, inkludert de som har minst.

  Jada:
  Heisann, ja det er lett for de som har mye å si at ting er billig, men det er ikke faktisk det jeg sier. Det jeg faktisk sier er at maten ikke er FOR dyr, som denne rapporten påstår, fordi folk tenderer til ikke å alltid velge det billigere alternativet av minst samme kvalitet. Det gleder meg egentlig å høre at det har kommet en Rema 1000 der hvor det før bare var dyr ICA Nær. Da får man mulighet til å velge, og man kan si at man synes at maten er nettopp for dyr på ICA Nær, som forøvrig ofte også har dårlig utvalg.

  Strøm og bolig er forferdelig irriterende varer siden det ikke i så stor grad bare er å kjøpe det et annet, billigere sted. Det er iallfall godt å høre at du får bra mat til en billigere penge og jeg håper det går enda mer nedover i fremtiden.

 6. Eirik:
  Hei. Joda, jeg tar selvfølgelig hensyn til avstand til butikk. En butikk eksisterer ikke i et vakuum, og hvis du hadde synes det var FOR dyrt, ordentlig for dyrt, ville du gått den ekstra halvtimen til billigbutikken. Det er hele poenget mitt, at folk synes ikke maten i norge er for dyr, den er bare dyrere enn vi skulle ønske den var. Men det vil den per def alltid være. Det betyr ikke at den ikke bør være billigere, noe vi sikkert er enige om at den gjerne skulle vært.

  Ole:
  Hei. Sammenlignet med de fleste land er vi ekstremt rike, men det er ikke så viktig. Det som er viktig er at på tross av de store forskjellene på oss og andre, så handler vi på ICA fremfor Rema. Vi går på Meny fremfor Kiwi. Da synes vi tydeligvis ikke at maten er for dyr, bare at den er dyr. Tyskland er forøvrig ikke i nærheten av noen av de virkelig fattige landene i europa. Der er det billig der.

 7. “Det finnes spesialforretninger som slaktere, fiskebutikker, gårdsbutikker og ikke minst den voksende andel av de såkalte innvandrerbutikkene.”

  Ikke alle som bor i Oslo vettu :p

 8. Letia:
  Det er innvandrerbutikker flere steder enn Oslo, og at det ikke er gode fiskebutikker og slaktere i hver eneste lille krinkel og krok av dette langstrakte land er meg totalt uforståelig. Heldigvis har gårdsbutikkene tatt etterspørselen inn over seg og fyller dette behovet så godt som de kan.

  Oslo har mye bra, men at f.eks. Nordfjordeid ikke har fiskebutikk som får rett fra båt er veldig veldig synd.

 9. Forklaringen på hvorfor det er så lite av slike ting er vel at det er alt for dyrt? Slakteren som finnes i nabobyen her får Meny og ICA til å se ut som billigsjapper. 4 vanlige, kalde, wienerpølser kostet meg nesten 40 kroner i dag. Gode er de i hvertfall. 😀

 10. Folkens.. Det er mange gårder til salgs.. Veeeeldig mange bønder selger gårdene sine og tar andre “normale” jobber.. Så hiv deg rundt og kjøpe en gård.. Så kan du produsere mat for å se hvordan det er … Godt tips..

 11. Når matvarepriser blir diskutert blir det alltid trukket inn tollbarrierer. Og i teorien hadde det vel fungert å åpne grensen for mer import – om vi vil legge ned landbruket i Norge selvfølgelig.
  Folk er litt naive når de mener og tror at det norske landbruket fint kan leve med lavere priser. I Norge er det DYRT å drive landbruk, og da spesielt gris.
  Og til de som mener bønder tjener for godt og det er grunnen til det dyre kjøttet, her er et enkelt regnestykke til dere.
  Bonden får 650,- for en gris som slakter til 25 kg, det er 26 kroner kiloen. Så skal faste og variabe kostnader trekkes fra. Om man har et dekningsbidrag på 400,- grisen er man veldig god – som dere sikkert skjønner da er det ofte noe under der de fleste ligger.

  En trøst for de som er i mot norsk landbruk og tollbarrierene må vel være at nedleggingen av norsk landbruk skjer ganske raskt. Bøndene har ikke råd til å fornye og vedlikeholde, så neste generasjon vil ikke ha sjans til å overta driften på grunn av de tunge investeringene som må gjøres. Skal man i dag starte med slaktegris på konsesjonsgrensen blir man anbefalt at samboere/ektefeller begge har 100% jobb ved siden av – i hvertfall i 10 år før man kan leve av grisen. Kan gjette at å bygge et slikt hus koster 5-6 millioner. Om man skal drive kombinert med egne purker og fore opp grisen selv må man vel opp i 8-9 millioner. Ungdom er ikke interessert i å sette seg i gjeld til langt over ørene for en livsstil som er både underbetalt og mislikt blant andre norske skattebetalere…

  Bare ha litt tålmodighet dere, så må grensene nok åpnes snart for at vi skal ha tilgang til kjøtt her til lands. Da blir det nok billigere en stund – helt til andre land innser at vi ikke har mat og at vi er nødt til å importere…

  Ble litt revet med, så det ble litt langt og rotete. Det er ganske engasjerende å være ung i landbruket. Desverre vender de fleste av oss nesen mot videreutdanninger og bedre betalte jobber etter få år.

 12. Letia:
  Det er ofte veldig dyrt, men det behøver ikke være det. Gårdsbutikker kan unngå fordyrende mellomledd, noe som også er i ferd med å skje.

  Ole:
  Så lenge vi har kulturlandskapsholdningen til landbruket kommer iallfall ikke jeg til å gå den veien. VI må få en mye mer profesjonell holdning til landbruket om det skal ha noen reell fremtid.

 13. Halal mat er dyrt i norge, og den kan ikke kjøpes ¨på alle plasser. Og man blir tvunget til å gjøre kriminelle ting som å smugle mat over grensen for å leve i landet. Man må ha mat sor å leve og det bør vere fritt å innføre halal til eget forbruk.

 14. Ung griserøkter:
  Hei, det er godt å se at unge bønder tar bladet fra munnen og deltar i debatten. Jeg er nok mer optimistisk enn deg, og det er flere årsaker til det. Og ja, bønder tjener for lite. Vi har en holdning til landbruket som om det er et museum. Odelslov og landbruksstøtte er ikke i dag utformet til å støtte et kommersielt stabilt landbruk, det er derimot laget for å styrke landbruket i et utviklingsland. Det fungerte veldig bra, veldig lenge. Men nå er situasjonen en helt annen.

  Skal man i dag ha et levekraftig landbruk må man se på landbruket som en bransje, ikke som en kulturinstitusjon. Ved å senke tollbarrierer vil endel bønder måtte gi opp ganske kjapt. Mange av disse måtte gitt opp uansett, men det ville tatt lengre tid. Den store forskjellen er om vi også legger til rette for forretningsdrift i landbruket. En gård skal ikke ha odel, den skal drives som et aksjeselskap eller til nøds et delt ansvarsselskap, hvor interesserte investorer kan komme inn og ta over. Det vil sørge for at de med best forutsetninger for drift faktisk er de som driver gårdene. Mange gårder vil ikke overleve, men mange vil også produsere mer varer og av høyere kvalitet. Mange gårder vil drives som små og mellomstore selskaper, hvor de ansatte kan ta ferie, har sykepenger og rett til permisjon.

  Det er ikke lett å være bonde, men det trenger ikke være så vanskelig som det er i dag.

 15. Hassan:
  Om man henter Halal fra Sverige eller Oslo bør ikke spille så stor rolle om man ser bort fra prisen. Det som er viktigere er at man slår seg sammen med andre som også ønsker Halal og viser at det er en etterspørsel. Kanskje tilogmed man ser at det her er en forretningsmulighet, starte opp slakteri og kjøttbutikker som selger Halal på landsbygda i Norge.

  Dersom man deregulerer landbruket, så kan man mye enklere få tak i både Halal og Haram, alt etter hva man foretrekker. Og, joda man bør kunne innføre vesentlig mer kjøtt fra utlandet enn det man kan i dag som privatperson.

 16. har nu boet i norge i 10 måneder. Diskusjonen om prisnivået vil jeg ikke blandet mig i, men kan for den intresserede sige ca 40 % højere end DK. Men utvalget av matvare, og spesielt utvalget av forskjellige produsenter er svert ringe. Mener at nordmannen ikke har en sjans at bedømme om utvalget bra eller dårligt, for hvordan skal man vurdere utvalget, om man ikke vet va som eksisterer.

 17. Bloggforfatteren er åpenbart en lallende idiot, vi har i Norge verdens dyreste mat og det er ifølge denne bloggidioten ikke dyrt nok!

 18. Vi ska til Norge med bobil og du kan vare sikker på att den kommer att vare lasted med mat for hele tiden. Ni Norrmän lever i en bobble uten å bry er om vad som finnes på utsiden. Billigst bensin i Europa? Maten er ikke dyr i Norge? Vilken planet kommer dere fra egentligen. Ni klager att tourismen svikter? Men herregud, er ni komplett utanför?. Det finns ikke en fornuftig utlending som tilbringer en natt på hotel som koster 20% av en månedslön i Frankrike. Maten som serveres på touristströk er så simpel som den kan bli, men koster 20 til 30 Euro. For det får man en gourmetmiddag med vin og kaffe avec i Italia. Prisen på Diesel er nå 1,65 Euro per liter, overallt i Europa er den minst 20 til 30 centime billigere. Nej, man tanker fullt för man krysser grensa og med den begrensingen av hastigheten som dere har, kan man köre nesten 1000Km på en tank och har sjansen att komme seg ut av Norge före den er tom. Norge er ett underbart land for ferie og jag har vaert der mye, men alltid med secken full av mat og full tank. Har ikke for avsikt att ruinera meg på ferie. jag vet vad jag snakker om, vi har kört runt i hele vesteuropa og östeuropa, men ingen snylter så på portemoneen som Norge. Klag ikke på minked turisme, men senk prisene med 25% over allt og du behöver införe ecotourisme for att bevare landet som det er nå fordi tourismen kommer att oversvemme Norge.

 19. Hvis en kan spise “normal” mat så er ikke mat i Norge dyrt, men……. jeg har cøliaki, gastritt, irritabel tarm og kronisk betennelse i slimhinnen i magen. Da blir mat dyrt da…. selv om jeg mottar støndad fra NAV dekker dette ikke opp mitt fordyrende kosthold. Men vi er jo ikke i flertall vi, bare en liten gruppe. Og når en må reise milevis for å kjøpe den maten en skal ha fordi enkelte butikker ikke “får” lov til å ta inn varene så blir det jo godt med reisepenger også. En tur/ retur til butikken med ting jeg trenger koster 160,-. NAV svarer jo: Du har selv valgt å bosette deg der. Så de som mener mat er dyrt i Norge, de aner ikke hva de snakker om når de kan kjøpe mel til 8 kr kiloen og jeg må betale 100 kr. Men at alle butikker må få lov å selge de varene de selv vil eller vi ønsker, det MÅ det GJØRES noe med.

 20. Det virkelig rare er: hvorfor putter de BARE ICA Nær midt “på landet” ? På Hurum er det mye gårdsdrift, men den eneste butikken er ICA på Klokkarstua = ALT FOR DYR. Pluss veldig mye bensinpenger, siden bussen ikke går (omtrent)..

 21. Er det mulig, venter bare på at bloggeren snart skal fortelle oss at vi har så billige biler og at bensin er nesten gratis.

 22. Til Michael&Ken Roy må jeg si at jeg har vært så heldig og kunne feriere to år i Danmark. Vi leide hus i Nordjylland og hadde det svært bra. Vi opplevde prisene som meget hyggelige. Bensin var omtrent som her hjemme, litt under prisene her, men ikke mye. Men alt av mat og drikke var billigere. Og hastighetene på veiene i Danmark var helt topp, det er utrolig godt og kunne kjøre bil i en hastighet hvor man føler at man faktisk forflytter seg fremover. Sverige har også fine hastighetsgrenser på veiene sine, man føler man forflytter seg på veien når man er på tur. Vi har ikke vært i Sverige på ferie ennå, men det kommer (bare jeg kommer meg ut av AAP) det også etterhvert. Eneste grunnen til at jeg kjører på ferie i Norge, mitt eget land, er fordi foreldrene mine har hytte her, det er den eneste grunnen til at jeg kjører 30 mil bort og 30 mil hjem igjen, som er et mareritt med snittfart på 65kmt. Den eneste turen jeg håper å få gjort her i landet er å kjøre landet opp og ned engang, bare for å ha gjort det. Men da må jeg fylle lommeboka godt, det kommer til å koste mer enn en tur til syden. Men Sverige og Danmark kommer vi nok til å bli godt kjent med i årene som kommer. Så ta godt i mot oss, jeg har planer om å legge igjen alle feriepengene mine hos dere i årene som kommer 🙂

  michael says:

  24/06/2011 at 07:33

  har nu boet i norge i 10 måneder. Diskusjonen om prisnivået vil jeg ikke blandet mig i, men kan for den intresserede sige ca 40 % højere end DK. Men utvalget av matvare, og spesielt utvalget av forskjellige produsenter er svert ringe. Mener at nordmannen ikke har en sjans at bedømme om utvalget bra eller dårligt, for hvordan skal man vurdere utvalget, om man ikke vet va som eksisterer.

  Ken Roy says:

  24/06/2011 at 08:42

  Vi ska til Norge med bobil og du kan vare sikker på att den kommer att vare lasted med mat for hele tiden. Ni Norrmän lever i en bobble uten å bry er om vad som finnes på utsiden. Billigst bensin i Europa? Maten er ikke dyr i Norge? Vilken planet kommer dere fra egentligen. Ni klager att tourismen svikter? Men herregud, er ni komplett utanför?. Det finns ikke en fornuftig utlending som tilbringer en natt på hotel som koster 20% av en månedslön i Frankrike. Maten som serveres på touristströk er så simpel som den kan bli, men koster 20 til 30 Euro. For det får man en gourmetmiddag med vin og kaffe avec i Italia. Prisen på Diesel er nå 1,65 Euro per liter, overallt i Europa er den minst 20 til 30 centime billigere. Nej, man tanker fullt för man krysser grensa og med den begrensingen av hastigheten som dere har, kan man köre nesten 1000Km på en tank och har sjansen att komme seg ut av Norge före den er tom. Norge er ett underbart land for ferie og jag har vaert der mye, men alltid med secken full av mat og full tank. Har ikke for avsikt att ruinera meg på ferie. jag vet vad jag snakker om, vi har kört runt i hele vesteuropa og östeuropa, men ingen snylter så på portemoneen som Norge. Klag ikke på minked turisme, men senk prisene med 25% over allt og du behöver införe ecotourisme for att bevare landet som det er nå fordi tourismen kommer att oversvemme Norge.

 23. Hjertens enig med Kent Roy,hvis Norge skal være attraktivt for den turisme man skrekk etter må man ser helheten i Europa ikke Norge,fordi den gjaldt de utlendingene som har andre forhold knyttet til kjøpekraften.Nordmenn har høyt kjøpekraft.Mitt spørsmål er at om vi skal være turist i et land?Det ble hevda at fjell og fjord ikke nok med tanke på Turist- attraksjon men hva som er mankoet?Joda prisen på den tilvarelse.

 24. skillnaden på de billigeste butikker og de dyrere som Meny og Ica er ikke så veldigt stor teks Meny og Ica har mer tilbyd enn Rema 1000 of Rimi

  Men det som er dyrt på alle butikker er basis råvarer samt kjøtt og mejeri produkter .
  Personligen handler jag mest på Kiwi first price produkter som er ca 50% billigere enn i en vanlig butikk samt at jag tar turen innom Ica butikker og ser på deres 50% avslag pga kort dato.

  Men Lavpris butikker her i Norge er ikke Lavpris teks som i Sverige så har vi mer kjedjer som Willys som tilbyr billigere mat.
  Men min oppfattning av norge er at det er et veldigt høyt fastsatt prisnivå fra start på de fleste bas råvarer det er dette som gjør at det blir dyrt å handle

 25. Vil nordmenn gå ned i lønn?

  Alt i Norge er dyrere enn i enkelte andre land.
  -Vil bonden gå ned i lønn slik at vi får europeiske matvareprisar?
  -Vil rørleggeren eller snekkaren gå ned i lønn slik at vi får polske prisar?
  -Vil ingeniørane gå ned i lønn slik at vi får bygd ting billigare?
  -Vil butikkansatte gå ned i lønn så vi får billigare varer?
  -Vil sjukepleierane gå ned i lønn så vi får estiske prisar på helsevesen?
  -Vil statsansatte gå ned i lønn slik at slik at vi får billigare statlige tjenester?

  Vil vi øke arbeidstida vår og gi fra oss ferie for å ligne meir på andre land?
  Vil vi gi frå oss sjukepengar, attføringspengar, arbeidsledighetstrygd, pensjon, sosialhjelp og fri helsehjelp for å ligne på USA det forgjette land.

  Problemet med oss nordmenn er at vi er så egoistiske at vi meiner alle andre må ofre noko for at vi skal få billigare varer og tjenester, men vi sjølve skal beholde vår høge lønning.
  For hvorfor skal vi tvinge ein polsk snekkar til få norsk lønnsnivå i Norge, når vi kunne fått jobben mykje billigare med å betale han polsk lønn.

 26. Matvareprisene burde være den billigste varen i Norge slik at fattige kunne fått kjøpt seg også. I tillegg slipper vi å høre rike nordmenn si at maten allerede er billig. Det er et faktum at butikkeierne og kjedeeiere tjener seg styrtrike på naive nordmenn. Maten i Norge er vesentlig dyrere enn i andre land. Du kan ikke bevise en dritt annet enn at du er en rik naiv nordmann som tror alle har like god råd som deg selv. (jeg har råd til maten min, men svært mange andre i Norge sliter, pga sånne som deg).

 27. Tvilsomt bevis! Men konklusjonen om at matvareprisene er jeg langt på vei enig i. At norske matvarepriser er ekstremt høye sammenlignet med de fleste land i Europa, ville jeg gjerne sett dokumentert!

  Eneste fornuftige sammenligning er etter min mening: Hvor lenge må man jobbe for å kunne kjøpe innholdet i en “standard” handlekurv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.