Hvorfor jeg ikke kan stemme til høsten

La meg si først som sist, jeg er medlem i Arbeiderpartiet. De har en sosialpolitikk jeg mener er viktig og riktig for å sikre økonomisk vekst og velferd. Ap har flinke folk, som gjør en god jobb i regjering, og jeg kommer ikke til å stemme på dem til høsten. Jeg kommer faktisk ikke til å stemme på noen som helst til høsten.

Årsaken er enkel, vi trenger ikke fortsatt rødgrønn regjering. Faktisk, så trenger vi desperat å gå bort fra rødgrønn regjering. Det vi trenger mer enn noe annet er å få våre gode gamle mindretallsregjeringer tilbake.

Det er flere grunner til at mindretallsregjeringer er bedre enn flertallsregjeringer, men jeg vil fokusere på den viktigste, maktarrogansen. Da man i 2005 stemte frem det rød-grønne flertallet var det veldig fokus på handlekraft. Etter fire år med sentrum-høyre, la Ap, SV og Sp frem et alternativ med både en ideologisk og en praktisk plan for de neste fire år. De leverte på endel, leverte ikke på endel annet, men alt i alt fikk velgerne det de forventet, så de samme tre partiene fikk flertall igjen i valget i 2009. Men, nå er det nok. Det de har klart, av det de har lovet, er vel og bra. Men, det har bygget seg opp et totalt debattvakuum. Man kan godt si at opposisjonen burde vært flinkere, burde pushet hardere, men det er ikke der det ligger. Stortinget har alltid vært et organ som jobber i komiteene. Debattene er viktige, men avtalene er allerede gjort i komiteene i forkant. Problemet er bare at med flertallsregjering er det ikke lenger en sunn debatt i komiteene engang. De folkevalgte gjør som de får ordre om fra sine partiledere, og sak etter sak går gjennom uten debatt.

Det har ikke bare vært sorgen selvsagt, i saker som Datalagringsdirektivet og kjønnsnøytral ekteskapslov har enkeltpartier brutt fra regjeringens linje og man har fristit sine representanter. Dette har skapt en sunn og åpen debatt, en debatt som bare beviser hvor usunt de øvrige sakene er blitt behandlet.

Så, hvorfor ikke stemme på noen av de andre partiene? I hovedsak handler det om to ting. For det første er det ikke egentlig noen partier på høyresiden som appellerer til meg. Skal jeg anbefale noen, er det vel Venstre, men selv de er villige til å forme en bred flertallsregjering under borgerlig flertall, så da utgår også disse. For, la det være klart, at maktarrogansen er ikke noe som er spesielt for venstresiden. Maktarrogansen finnes overalt. Har man absolutt makt, så er man absolutt korrupt, som man sier.

Til politikerne vil jeg bare si lykke til med valget, min stemme får dere ikke.

40 Replies to “Hvorfor jeg ikke kan stemme til høsten”

  1. Viktig poeng. Parlamentarisme innebærer at man egentlig ikke har en ekte maktfordeling, flertallsregjeringer behøver ikke spørre Stortinget, alt blir avgjort i Regjeringens lukkede møter. Grunnloven av 1814 var i utgangspunktet “republikansk” som den amerikanske, men med en monark der amerikanerne har en valgt president.

    Viktige aspekter ved demokratiet er disiplinering av politikerne, maktfordeling og åpne debatter. Lange perioder med flertallsregjeringer er slik sett usunt.

    Men jeg ønsker heller ikke Frp inn i regjeringskontorene i en flertallsregjering. Så hva skal jeg stemme da? Rødt? Venstre? Miljøpartiet DG?

  2. Konrad: Det er ikke lett det der. Ang. FrP så får du trøste deg med at flertallsregjering eller ikke, det er partiene lengst ute på kanten som må svelge flest kameler, selv om de kanskje er størst. Venstre er liberale i det minste. Og en stemme på MDG kan kanskje være med å få dem over kanten, som kanskje hadde vært gøy. Programmet deres er ikke så verst tross alt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.