Dime-a-dozen – kjederestauranter i USA – Friday’s

Fridays  Oslo
Måtte visst grave litt i arkivet for å finne et bilde av Friday's. Denne er i Oslo.

Reiseguider man leser vil ofte anbefale lokale restauranter som har et særpreg i forskjellige byer. Man går gjerne på The Spotted Pig i NYC eller Anchor Bar i buffalo for de lokale delikatessene. Men når man er turist i USA er det noen steder som er morsomme å spise og som har noen vidunderlige små retter og cocktails.

I serien “Dime-a-dozen” vil jeg anbefale noen av mine favorittkjeder og fraråde noen av de kjipere. De restaurantene som ligger i skiktet jeg liker å kalle diner+. Det er på ingen måte gourmetmat, det er bare godt.

Restaurantene i dette sjiktet varierer innenfor bestemte klasser. Man har de som har et spesifikt matfokus med world famous wings/shrimp/steak/chicken/sauce etc; de som har et temafokus, Hard Rock Café, Planet Hollywood, WWE restaurant etc; og de som har en kombinasjon av de to. Felles for de som er bra er at de ofte har en mer gjennomtenkt meny enn de som bare har dekorert lokalet pent. De bra har gjerne godt utvalg av gode amerikanske øl og har overraskende høy kvalitet på maten.

Først, og kanskje mest kjent i Norge er T.G.I. Friday’s eller bare Friday’s om du vil. Med fokus på sine særegne marinader og sauser er dette maten generelt her bra. I USA har de veldig ofte en hel rekke forskjellige øl, og det er lite som er så moro som å ta en kveld med drinks and appetizers mens man ser en baseballkamp på en to-tre av de veldig mange tv-skjermene som henger rundt i lokalet. Friday’s i Oslo er koselig, men det er langt fra det samme, ettersom pris og opplevelse henger mer sammen i USA.

For de som besøker USA med barn er Friday’s absolutt et alternativ. De har ballonger og tegnesaker og en meny som er godt egnet til barna. Bedre smak enn McD og mye koseligere.

Maten er ikke komplisert. Man får burgere, diverse kyllingbryst og -vinger, store kjøttstykker av ku og gris, og en pastarett eller salat om man vil det. Stedets spesialitet er helt klart kjøtt og burger. Sammen med kyllingvinger er det absolutt rettene jeg vil anbefale. Drinkmenyen er lang og nesten alt er godt. Jeg går gjerne personlig for to-tre av variantene av Samuel Adams-øl de har på fat, eventuelt noen av de andre for oss litt mindre kjente ølmerkene. Sambo går gjerne på en Miller Light, eller en av deres fruktige cocktails. Tilogmed i Norge har de gratis refill på brusen, noe som er vesentlig vanligere i statene.

Friday’s er ikke dyrt, de har ofte specials som har mye god smak til en fornuftig pris, og de ligger ofte nært hoteller, så man kan spasere dit. Hvis noe skal trekke ned er det at man har vært der før. De har mye godt på menyen, men lite man ikke har prøvd tusen andre steder. Min anbefaling er å bruke Friday’s som en bar med mat mer enn en restaurant, både i Oslo, New York, Minneapolis og Fargo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.