Noe du lurer på – spør om hva du vil

Når man dingler rundt på nett, om man leser bra halvpolitiske feministblogger eller fjortissblogger om mote, så er det tydelig en trend å kjøre spørsmålsrunde, en runde for ens lesere til å spørre om hva de vil. Jeg tenkte, siden det nærmer seg eksamenstid for mange unge lovende studenter, og siden dette er en glimrende mulighet til å finne ut om noen egentlig leser denne blekka, så skal jeg altså da svare på dine spørsmål. Post spørsmålene dine i kommentarfeltet, så svarer jeg samme sted.

I prinsippet kan man spørre om hva som helst, jeg må innrømme at mine styrker ligger i den akademiske krysning av politikk og økonomi, men kan litt om mye. Jeg vil bare ta bort et spørsmål dersom det er laaangt over streken, men er egentlig mer bekymret for at spamfilteret til wordpress skal gå litt bananas, så det vil sjekkes daglig.

Spørsmålsrunden vil være åpen fra posteøyeblikk til Søndag 10. mai 2009. Det er litt over en uke og burde vel holde. Kjør spørsmål 🙂

10 Replies to “Noe du lurer på – spør om hva du vil”

 1. Jeg regner med at spørsmål om hvor du kjøper klærne dine og sånn ikke var helt det du var ute etter, så da slår jeg til med det eneste ordet jeg husker du har snakket om ifm politisk økonomi: Hva er “pareto-optimalt”?
  Og et i fjortizzstilen også: Hvem er din favorittperson i hele verden? 🙂

 2. Hei Anita

  Paretooptimalitet er når man er i en situasjon hvor ingen kan få det bedre uten at noen andre får det verre. Eks: du og jeg har delt hundre kroner. Uansett om delingen er 50-50 eller 99-1, så kan ikke den ene få mer penger uten at den andre får mindre.

  Paretooptimal må ikke forveksles med rettferdig eller effektiv. Hele systemet rundt inntektsomfordeling gjennom skatter er basert på at man går fra en paretooptimal situasjon til en annen paretooptimal situasjon, med håp om at den blir mer rettferdig og/eller effektiv, iallfall i teorien.

  Favorittpersonen min må nok være min kjære samboer 🙂

  PS. Kjøper klærne mine på steen og strøm i Oslo, så langt jeg har råd.

 3. Hei Mari
  Ja, selvfølgelig. Noe spesielt du lurer på? Første triks er nok at hvis det er selvangivelse for lønnsmottagere og pensjonister, så er du litt sent ute om du ville gjøre endringer. Hvis ikke du ville gjøre endringer er du good to go, siden man i det nye systemet kjører regelen “den som tier samtykker”.

 4. Hei
  Har du muligens noe svar på “Hvorfor ble Stalin leder av USSR i 1929?” (“Why did Stalin become ruler of the USSR by 1929?” paper 3) Tenker spesielt på andre involvert.

  Eksamen begynner på mandag, wish me luck=)

 5. Hei Morten

  Som du sikkert vet er forskningen på dette varselsmetoder for valutakriser ganske omfattende. En god artikkel på emnet, med en fin modell og empirisk fokus på utviklingsland på åttitallet er Vlaar 2008. http://www.bis.org/publ/confer08m.pdf

  Ved å bruke multivariat vektorautoregresjon kan man predikere valutakriser, iallfall teoretisk. http://www.bwg.at/bwg/bwg_2007.nsf/menue/1.1.24/%24FILE/Alt_Berrer_Kunst.pdf

  Hovedproblemet, som i så mye finansiell prediksjon, er at man ved å se etter skjevheter vil autokorrigere de skjevhetene og skape nye problemer relatert til korrigeringene. Det er ikke engang nødvendigvis regulator eller myndighet som gjør korreksjonene, enkeltinvestorer kan i stor grad føre til uforutsette situasjoner kun basert på hans reaksjon på visse signaler.

  Jeg vil også anbefale deg å lese Pasternak 2003, med fokus på transisjonelle økonomier, Polen spesielt http://ideas.repec.org/p/wpa/wuwpif/0304001.html og hvis du har tilgang gjennom skolen, Lin et. al 2008 http://econpapers.repec.org/article/eeejimfin/v_3a27_3ay_3a2008_3ai_3a7_3ap_3a1098-1121.htm

 6. Hei Jon

  Som du vet skriver jeg litt om miljøøkonomi.. Noen gode forslag til hvilke bøker jeg kan benytte meg av til teorikap.?

 7. Hei Dag

  Jeg kjenner vel ikke noen bøker direkte, men et fint sted å begynne å titte er på EPAs sider http://yosemite.epa.gov/ee/epa/eed.nsf/webpages/homepage

  Ellers er jo wikipedia references alltid bra http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_economics#References

  Du trenger ikke bøker til et teorikapittel, faktisk er det beste hvis du kan finne en literature survey om emnet ditt, så kan du bruke den som oppslagsverk til andres originalpapers. Det beste du kan gjøre er å ha et paper pr idé du legger frem. Da blir det ryddig og greit og du kan holde styr på teorien ved å referere til forfatter og år. Veldig fint.

  Du kan i tillegg sette den opp som en argumenteringsrekke som du ville satt opp en kvantitativ analyse, for så å bruke teorien til å spå noe om dine resultater eller din hypotese.

  Her har du tre linker til artikler som kanskje er relevante for deg:
  http://tinyurl.com/dhgv9h
  http://tinyurl.com/dbfbd8
  http://tinyurl.com/c8yzq6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.