Du er dum! Hilsen Dagsavisen av

October 18th, 2009

Er du student og under 30 år så bør du gå og skamme deg. Da er det nemlig svært sannsynlig at du er dummere, mindre dannet og knapt nok kan kalles kulturell sammenlignet med de litt opp i årene. De som studerte for ti år siden for å være helt konkret.

Det viser ihvertfall undersøkelsen ”Norske studenter vet stadig mindre”, som er utført på Universitetet i Bergen og som fikk hovedoppslaget i Dagsavisen på lørdag.

Den viser at allmennkunnskapen blant dagens studenter er lavere enn den var for ti år siden. Dessverre begynte jeg å studere for mindre enn ti år siden og må dermed finne meg i å komme i kategorien ”dummere”. Ikke så rart kanskje, at Roald Øyen har måttet gjøre Påskenøttene så lette at min gode far snart ikke gidder å løse de lenger.

Undersøkelsen omtales som ”omfattende” og det er meget mulig, men avisen trekker frem noen lysende eksempler på hva som avgjør om du er tjukk i hue eller ikke – eller hvor dannet du er:

–         Hvem har skrevet boka ”Prosessen”

–         Hvem har skrevet ”Den demokratiske terroristen”?

–         Hva heter forfatteren bak ”Ellevte roman, bok atten”?

–         Hvem regisserte filmen ”Pulp Fiction”?

–         Hvem regisserte ”Annie Halls”?

–         Hvem var Gustav Vigeland?

–         Hvem var Christian Krogh?

Resultatet er altså nedslående – dette klarer dumme og udannede studenter av i dag rett og slett ikke å svare like godt på som sine forgjengere, og verre skal det bli.

Nåtidens studenter går nemlig mindre på kino, i teater og på konserter enn tidligere. Hvordan skal dette gå – mot det fullstendige moralske forfall?

Vel, hvis ”dannelse” er på vei bort hos studentene står de bare igjen med ”ut”, og det kan saktens Dagsavisens sannhetsvitne Kjartan Fløgstad skrive under på. Han synes nemlig norske studenter går for mye ut på byen isteden for å danne seg.

Avisen siterer Saudas store sønn fra en tidligere anledning av sure oppstøt: ”Vegen hadde gått frå landsgymnas til den tekniske høgskolen, der harde og åndsforlatne studier, øl, fitte, hornmusikk, sunt friluftsliv og festlege studentløyver hindra dei fleste kommende næringslivsledarane i å utvikla seg personlig utover femtenårsalderen”.

Godt å se at det også tidligere har vært problemer med dannelsen, men grøss og gru hva må Fløgstad da mene om dagens studenter?

Nei, da var det nok bedre i hans tid på Universitetet i Bergen, da 68’erne kunne samlet i sine studiesirkler og bli dannede og kulturelt opphøyde mennesker. Kanskje kunne det slenge en og annen halvliter, men ikke for mye og i hvert fall ikke noe fitte – et forstyrrende element på vei mot den personlige utviklingen vil jeg tro.

På Universitet i Oslo fikk dette blomstre fullt ut. I hvert fall nok til at studentersamfunnet ble omgjort til et intellektuelt verksted hvor det skulle være debatt og dannelse i sentrum. Siden har vel det som skulle være Oslo-studententenes store samlingspunkt aldri klart å reise seg igjen. Studentersamfunnet i Trondheim derimot er en institusjon på linje med Nidarosdomen i Midt-Norges hovedstad.

Men nok om det, det er jo ikke Fløgstad som skriver om denne undersøkelsen, men Dagsavisen.

Jeg er altså mindre dannet. Nå visste jeg faktisk at boken ”den demokratiske terroristen” er skrevet av brumlebamsen Jan Guillou, men jeg føler meg strengt tatt ikke så veldig mye mer dannet eller smart av den grunn.

Eller filmen Pulp Fiction? Ja visst er det en klassiker, men kom ikke den ut for litt over ti år siden? Ikke så rart at mange flere husker at Q. Tarantino regisserte den da kanskje?

Som sagt har jeg ikke oversikt over alle spørsmålene studentene har blitt stilt og sjef for undersøkelsen Jostein Gripsrud ved UiB uttaler da også til Dagsavisen at det er summen som er nedslående. Men hvem definerer egentlig relativ dumskap, intelligens og dannelse?

For å si som en av studentene som uttalte seg til:

”Jeg har forelesere som ikke kan bruke Google”.

Det er jo litt dumt?


Om forfatteren:  To change this standard text, you have to enter some information about your self in the Dashboard -> Users -> Your Profile box.